Aruba
mei 2006
Watertemperatuur: 28°C
Buitentemperatuur: 38°C
Zicht onderwater: 30 Meter

Duikvakantie Aruba 2006

  

Eind mei zijn we naar Aruba gevlogen. Voor een vakantie van drie weken.

Daar aangekomen zijn we vanaf het vliegveld door Oranjestad gereden, met zijn prachtig gekleurde huizen. De weg loopt parallel langs het witte strand met palmbomen van Eagle Beach naar ons hotel.

Ik ben gaan duiken bij de gezellige Nederlandse duikschool van John, S.E. Aruba Fly’n Dive. Ik hoorde dat de zee rondom Aruba vol lag met mooie wraken.

Dus dit was de gelegenheid om een wrak specialty te gaan doen. Ik  heb een duikpakket gekocht en me opgegeven voor een wrak specialty. Dus ik kon fun duiken lekker combineren met wrakduiken. Stevé werd mijn instructeur, een toffe Belg, en de eerste duik was naar een vliegtuig dat John zelf had laten afzinken zijn kindje de YS-11.

 

Duik 1

De opdracht was het vliegtuig verkennen. Kijken hoe groot, hoe diep, waar zijn er eventueel openingen, enz. We lieten ons afzakken en door het heldere water zag ik in de verte het vliegtuigwrak al liggen. Wat is dat indrukwekkend een vliegtuig onderwater. Op ongeveer 14 meter zweefde ik boven het toestel. Ik was meteen verkocht. Zo mooi en spannend ik vond ik het. De tijd vloog voorbij en via een rif gingen we omhoog waar we met de boot opgepikt werden.

 

Duik 2

Was een fun duik op Sponge reef

Duikdiepte 20 meter. Het rif deed zijn naam eer aan, zeer veel mooie sponsen.

Koraal, veel vis, mureen, en rotsen, echt de moeite waard een zeer relaxte duik.

 

Duik 3

Dat was op de Antilla het allergrootste wrak van Aruba, van ruim 133 meter lang.

Het schip is indrukwekkend groot en mooi begroeid met sponsen en koraal en vele vissoorten Deze houden zich daarin schuil, vooral de geelstaart-snapper, je kunt er geen genoeg van krijgen. De Antilla met zijn rijk onderwater leven en je kunt het schip van voor tot achter penetreren.

De Antilla licht op ongeveer 20 meter.

 

Duik 4

De volgende duik was op de Perdernalis.

Het is daar maar 8 meter diep maar we konden daar mooi oefenen.

Om te leren hoe je om moet gaan met een lamp, gecombineerd met rail. En hoe je een lijn bevestigd en afzekerd. Na wat oefeningen gaf Steve het teken dat het wel genoeg was en dat we de duik verder normaal af gingen maken. We zwemmen langs wat stellages en ik zag Steve wijzen. Daarna tikte hij tegen zijn tank tot mijn grote verbazing zag ik een Manta rog heel langzaam langs ons heen gaan, hij was rond de 3 meter. Wat gaaf de eerste keer dat ik een Manta zag en dan zo dicht bij wat een top duik 

 

Duik 5

De volgende duik was een wrakduik. De Star Gerren.

De tanker ligt op ongeveer 20 meter.

Er is veel onderwater leven en het is fascinerend om te zien hoe mooi een dergelijk wrak begroeid kan zijn. En dat er zoveel vis om een kunstmatig rif leeft.

De Star Gerren is zeker de moeite waard.

 

Duik 6

De volgende duik is wederom de Pedernalis

Ik hoopte natuurlijk weer een ontmoeting te hebben met een Manta

Maar helaas het is niet altijd feest. Maar omdat het er niet diep is en het water erg warm is, wemelt het daar van de vis. Het is net of je duikt in een tropisch aquarium. En omdat daar ook een wrak is (is niets van over alleen wat schroot) kan zich daar veel vis verschuilen

Je kunt daar zeer goed fotograferen.

 

Duik 7

Ik mag kiezen op welk wrak ik wil afduiken.

Nou mijn keuze stond al lang vast. Niet op de prachtige Antilla die misschien iedereen

gekozen zou hebben of en ander groot wrak. Maar mijn keus was de YS-11 het vliegtuig. Daar aangekomen heb ik de rail vastgemaakt aan de leuning van de vliegtuigtrap ter hoogte van de ingang. Ik zwom rechts het laadruim in met Steve als tweede man achter mijn aan. Ik zekerde de lijn op diverse punten, kon via de ramen van het vrachtruim een Baracuda zien zwemmen, achter in de staart stond een radiotafel en er was een smalle gang, daar door gekropen kon ik via een achterdeur het vliegtuig verlaten. Buiten aangekomen gaf hij mij de hand en een ok teken van je bent geslaagd. Maar wat een top ervaring afduiken op een vliegtuigwrak geweldig.

 

Duik 8

De volgende duik is Harbour reef

Duikdiepte 21 meter

Een prachtig rif met een bossage aan planten zacht koraal, hersenkoraal, veel vis en prachtige grote oranje, blauwe, en zwarte, sponsen.

Het was een mooie rifduik .

 

Duik 9

De volgende duik is het wrak de Jane-C, het is een schitterend wrak begroeid met hersenkoraal. Op ongeveer 23 meter, diepste punt 29 meter

Ik had een fysiotherapeut als buddy.

Maar hij kreeg kramp onderwater het was een grappig gezicht om een monteur de rol van fysio te laten vervullen maar de patiënt was tevreden en we konden de duik voortzetten en genieten van al het moois wat langs ons heen zwom, het wrak is ongeveer 75 meter lang met veel openingen waar zich van alles in verschuilt, het was weer een topduik

 

Duik 10

De laatste duik was Tire reef.

Ik probeerde er extra lang van te genieten.

Duikdiepte 18 meter veel waaier koralen, zwarte koralen en veel gorgonen.

We zagen groenen mureenen, en veel vis goed zicht en de duik was weer veel te snel voorbij.

Ik heb enorm genoten van het duiken op Aruba. En als je geen wrak specialty hebt is dat zeker een aanrader. Ik ben een ervaring rijker. De slogan van de duikschool van John is (The Friendliest dive School on the Island) en dat is niet overdreven. Ik heb een aantal leuke foto’s die je hier boven kunt bekijken. Hopelijk genieten jullie er net zo van als ik.

 

André